Ecografie Doppler

Ecografia Doppler este o parte a ecografiei care oferă informații despre structura vaselor de sânge și circulația sanguină care are loc al nivelul acestora.

Folosind ecourile produse de globulele roșii din sânge se poate calcula viteza de curgere a sângelui, modul de curgere al acestuia (laminar sau turbulent),  se pot vizualiza îngustările sau dilatațiile vaselor de sânge, eventualele cheaguri de sânge (tromboze), etc. Astfel, se obțin atât informații despre structură (morfologie), cât și date funcționale despre sistemul nostru circulator și răsunetul funcționării acestuia asupra celorlalte organe și sisteme.

Ecografia Doppler se efectuează țintit, pe segmente anatomice, fiind centrală (se adresează vaselor principale ale trunchiului: aorta cu ramurile ei, vene cave cu ramurile lor) și periferică (se adresează vaselor extremităților: membru superior, inferior, vaselor gâtului, etc).

Ecografia vasculară Doppler este un examen complex, cu o durată semnificativ mai mare decât cea a unei ecografii obișnuite, însă medicii noștri vor face totul pentru confortul dvs și vă vor ghida cu amabilitate și profesionalism pe tot parcursul investigației. Cum rezultatul oricărei investigații este scris pentru medic, folosind termeni și formulări specific medicale, medicii noștri vă stau la dispoziție cu consultația radio-imagistică, prin care vin în întâmpinarea pacientului pentru a-i explica pe înțelesul său ceea ce s-a descoperit și ce pași ar fi recomandat să facă în continuare.

 

Cum se efectuează ecografia Doppler 

Ecografia Doppler este o investigație complexă, care necesită timp pentru efectuarea completă și corectă a acesteia.

În cazul ecografiei Doppler de carotide, pacientul stă întins pe spate, având o pernă sub umeri. Medicul va folosi gel pe suprafața investigată, după care va urmări cu sonda, arterele gâtului (carotidă comună, carotidă internă, arteră vertebrală de fiecare parte). Investigația se efectuează în modul 2D, Doppler color, Doppler pulsat sau power Doppler.

În cazul ecografiei Doppler de membru inferior pacientul este așezat inițial pe spate, dezbracat de la brâu în jos și descălțat. În cursul investigației poate fi necesară schimbarea poziției pe o parte sau cealaltă, așezarea în șezut sau în picioare. Se va aplica gel pe traiectul vaselor investigate, care vor fi urmărite cu sonda pe toată lungimea lor.  Investigația se efectuează în modul 2D, Doppler color, Doppler pulsat sau power Doppler. Este de remarcat faptul că în cazul membrului inferior ecografia Doppler arterială și cea venoasă sunt 2 investigații diferite, care nu se pot efectua simultan.

Cum ne pregătim pentru ecografia Doppler 

Ecografia Doppler nu necesită pregătiri deosebite. Nu este influențată de consumul de alimente sau de lichide, nici de urinat. Înainte de efectuarea ecografiei este necesar ca pacientul să stea așezat, în stare de confort termic, pentru minim 30 minute, pentru ca activitatea cardiacă să ajungă în starea de repaus și pentru ca vasodilatația produsă de efort, căldură excesivă sau vasoconstricția determinată de frig să dispară. Hainele purtate trebuie să fie comode, largi, să permită examinarea facilă, fără presiune pe vase sau să poată fi dezbrăcate ușor (pantalon, dres, fustă) în cazul ecografiei Doppler de membru inferior