Ecografie intervențională

Ecografia intervențională este o parte a ecografiei care se află la limita dintre imagistica medicală și chirurgie. Ea permite efectuarea unor manevre terapeutice și diagnostice minim invazive, sub control  ecografic. Se pot efectua astfel – puncții și biopsii ale organelor profunde, drenarea abceselor și colecțiilor, tratamentul unor cancere prin perfuzie locală de antimitotice (medicamente anticanceroase), punând la adăpost restul organismului față de efectele nedorite ale acestora. Sau injectarea de agenți de contrast pentru o mai bună vizualizare Aceste tehnici permit să se reducă costurile  și uneori, prin limitarea căii de abordare, riscurile legate de o intervenție chirurgicală clasică.

Puncțiile bioptice percutane sub control ecografic se pot realiza prin diverse tehnici: ca urmare a mai bunei înțelegeri a imaginilor de talie mică descoperite la mamografie, ecografie, tot mai multe leziuni nepalpabile sunt descoperite și pot fi puncționate. Ghidajul ecografic este indispensabil acestui tip de biopsie. Inainte însă de a puncționa este nevoie ca dosarul imagistic să fie complet. Numai focarele de microcalcificări care nu pot fi puse în evidență de o manieră fiabilă nu trebuie puncționate.

Dacă este necesară anestezia locală aceasta trebuie să se facă fără introducerea de aer în seringă pentru a nu polua imaginea obținută.

Reperajul ghidat preoperator este indicat pentru leziunile nepalpabile care necesită excizie chirurgicală. Doar prin reperaj cu fir metalic este posibilă excizia sigură a unei leziuni nepalpabile cu prelevarea minimului posibil de țesut mamar.

Pregătire pentru ecografia intervențională

Pentru ecografia intervențională de sân nu sunt necesare pregătiri speciale. În cazul efectuării unei anestezii locale trebuie să fim siguri că pacienta nu este alergică la anestezic. Dacă pacienta ia anticoagulante, administrarea acestora trebuie oprită cu cel puțin o săptămână înainte de ecografie profilaxia cu antibiotice nu este necesară.

În cazul reperajului preoperator acesta se realizează în ziua operației, cât mai aproape de ora acesteia.

Dacă este necesară anestezia locală aceasta trebuie să se facă fără introducerea de aer în seringă pentru a nu polua imaginea obținută.

*Testele imunohistochimie si histopatologice se interpreteaza de catre medici experti ai laboratorului Oncoteam Diagnostic, laborator de referinta in patologia mamara.