mamografie

Mamografia este metoda principală de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 40 de ani și este metoda de depistare a cancerului mamar, pentru toate categoriile de femei (cu risc obișnuit și cu risc crescut de cancer mamar).

mamografie

Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de țesut fibroglandular din sân scade, în timp ce cantitatea de țesut gras crește. Țesutul gras este negru pe mamografie, realizând astfel un contrast suficient cu leziunile existente, care apar albe pe examenul efectuat

Dacă ai sub 40 de ani și nu ai recomandare specifică de la un medic pentru o mamografie, specialiștii Clinicii Gibril Medical îți recomandă ecografia mamară ca metodă de investigare

Cancerul de sân la femei este cel mai frecvent tip de cancer, incidenţa lui fiind în creştere. În fiecare an sunt diagnosticate peste 250.00 de cazuri noi în Europa, cu o rată anuală de deces de aproximativ. Anual în lume mai mult de 700.000 de femei mor din cauza acestei boli şi se estimează că 8-9% dintre femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii.
– Apare la fete din ce în ce mai tinere
– Apariţia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar trebuie investigat. 8 din 10 noduli la sâni sunt de obicei benigni.
– De cele mai multe ori simptomele apar în stadiul cel mai avansat al bolii
– Femeile cu implant de silicon nu sunt mai expuse riscului de cancer mamar dar trebuie să efectueze anual o mamografie, pentru că este foarte dificil de depistat o eventuală transformare a celulelor
– Cancerul de sân în stadiul 1 sau 2 nu mai are recidivă decât sub 10% din cazuri
– În ultimii ani, datorită prevenţiei, numărul deceselor a scăzut simţitor

De ce mamografia este considerată metoda principală de investigare cancerului mamar?

Mamografia nu a putut fi înlocuită de alte metode de explorare, fiind singura care permite vizualizarea focarelor de microcalcificari, semn precoce al cancerului de sân. În situații speciale se pot face incidențe suplimentare, clișee cu compresie focală, clișee cu magnificație, etc. Tot mamografic se poate face localizarea prin stereotaxie a leziunilor, marcarea cu fir metalic a limitelor tumorii în vederea exciziei chirurgicale.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Cum se efectuează și care sunt beneficiile mamografiei?

În clinica noastră mamografia se efectuează bilateral, pentru aprecierea corectă a simetriei sânului dar și pentru a vă oferi un diagnostic precis. Această investigație se face preferabil după menstruație când sânii nu sunt congestionați. În unele cazuri medicul poate cere completarea mamografiei cu ecografia de sân, în funcție de fiecare caz în parte, – de exemplu în cazul sânilor mai denși – pentru a fi siguri că s-au primit toate informațiile necesare despre starea de sănătate a sânilor dvs. Când pacienta are un sân extirpat sau când se repetă mamografia pentru verificarea unei leziuni comparativ cu mamografia anterioară, medicul poate cere mamografia unilaterală.
Contrar a ceea ce se crede, doza de iradiere în cazul mamografiei este foarte mică, comparativ cu beneficiile aduse sănătății dvs. Clinica noastră este dotată cu mamograf de ultimă generație, astfel încât doza de iradiere este echivalentă cu cea din timpul unui zbor cu avionul. Datorită orientării fasciculului de raze X paralel cu axul corpului, iradierea se produce doar la nivelul sânului. În plus, fiind vorba de un strat relativ subțire de țesut moale, intensitatea fasciculului de raze X este redusă.
Mamografia se efectuează cu un aparat special, cu ajutorul căruia sânul este comprimat în mod treptat și lent, fiind necesare câte două expuneri pentru fiecare sân: una de jos în sus și una laterală. Compresia sânului se face în limita toleranței pacientei pentru a nu produce un disconfort suplimentar. În timpul investigației, sânii vor fi expuși la un fascicul de raze X, iar imaginile obținute vor fi înregistrate pe un film foto, pe baza căruia medicul va da diagnosticul.
După vârsta de 40 de ani, chiar dacă nu aveți simptome și nu simțiți nici o modificare în structura sânului atunci când vă palpați, mamografia se recomandă a fi efectuată anual.

Cu ajutorul investigațiilor periodice medicii pot să identifice modificările sânului, chiar dacă acesta nu prezintă simptome, iar depistarea la timp a eventualelor leziuni sau microcalcificări poate însemna stoparea evoluției bolii sau vindecarea acesteia în stadiile incipiente.
Nu ignorați sănătatea sânului, chiar dacă acesta nu vă doare.
Prevenția este cea mai bună formă de tratament, iar medicii noștri specialiști văd ceea ce nu vă doare și vă oferă cele mai bune soluții pentru ca starea dvs de sănătate să se mențină în condiții optime.

Cum vă pregătiți pentru mamografie?

Pentru vizualizarea corectă se recomandă efectuarea mamografiei în afara perioadei menstruale, când sânii sunt mai puțin sensibili. Este indicat să aveți la dvs și cea mai recentă mamografie și/sau ecografie mamară efectuată pentru a putea observa evoluția structurii sânului și eventualele modificări care au apărut. Rezultatul se oferă pe loc, medicul specialist dedicând timp fiecărei paciente pentru înțelegerea corectă a diagnosticului și stabilirea unui eventual plan de tratament, dacă este cazul. Folosindu-și toate competențele dobândite în peste 20 de ani de experiență, medicii noștri fac tot ceea ce este necesar pentru ca dvs să fiți sănătoși. Experiența medic pacient din clinica noastră are la bază un profund respect pentru știința medicală, grijă particulară față de pacient dar și un înalt grad de discreție.

În ce constă interpretarea mamografiei/ Second Opinion?

Second opinion (sau a doua opinie) pe un examen mamografic reprezintă interpretarea de către un medic a unei mamografii deja efectuate, în scopul de a confirma sau infirma diagnosticul initial. Pot fi efectuate în continuare și alte incidențe mamografice sau alte investigații imagistice necesare pentru clarificarea diagnosticului (ecografie mamară).

Mamografia vede ceea ce tu nu poți simți sau palpa!
Vino la control! Sănătatea este importantă pentru tine și pentru cei dragi ție!